In de klas

Wind voor NOP

Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine?
De lesmodule bestaat uit drie complete lessen over duurzame energie met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Gemaakt door windpark NOP

Beleef de lente in de klas

Beleef de lente in de klas is de educatieve versie van Beleef de lente. Met gratis lesmateriaal en tips voor toepassingen in de klas.
Voor elke groep van het basisonderwijs.

Word een Duurzaamheld

Leerlingen onderzoeken keurmerken en producten en ontdekken dat productie van voedsel invloed kan hebben op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Ze gaan vervolgens als ware ‘Duurzaamheld’ op zoek naar super-duurzame producten. Geschikt voor groep 6 t/m 8. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.

digilesduurzaamheidpo

Kinderklimaatcampagne

Basisschoolleerlingen in heel Gelderland kunnen meedoen aan deze actie met hun klas. Ze kunnen een volledig verzorgde les krijgen van een raadslid of wethouder uit hun eigen woonplaats. De resultaten worden getoond tijdens het jaarcongres op 10 mei.

Start een eigen wormenbak

Composteer in de klas jullie eigen groenafval in een wormenbak en ervaar hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot een vruchtbare grond.

wormenbak_kleiner

Food waste

Met behulp van dit lespakket kom je erachter hoe je voedselverspilling tegen gaat. Ontwikkelt door Damn Food Waste voor kinderen van groep 5 tot en met 8.

Schoolplein Beheerkalender

De invulbare beheerkalender van IVN geeft tips en activiteiten voor het (groene) schoolplein. Hang hem op in de klas en ga er maandelijks mee aan de slag.

Gezond Schoolplein

Op een Gezond Schoolplein krijgen kinderen de ruimte om te bewegen en spelen in een uitdagende en groene omgeving. Ook een Gezond Schoolplein? Kijk hier hoe je dit aanpakt.

Illustratie Gezonde Schoolpleinen_wp

Buiten de klas

AH Moestuintjesactie

De AH Moestuintjesactie loopt van 27 maart t/m 16 april. Naast groenten nu ook met bloemen. En met ondersteuning vanuit de AH Community, waar IVN Moestuinexperts hun kennis en ervaring inzetten om te helpen van alle tuintjes een succes te maken. Wil je als school meer halen uit je moestuin ga dan aan de slag met het moestuinlespakket, voor groep 3 t/m 5.

De E-waste race

De E-waste race is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen op te halen. De school scoort hier punten mee die op de website worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een toffe schoolreis wint.

Laat maar Waaien!

Groep 8 leert over windenergie in relatie tot de kringloopeconomie. Samen met studenten van het Nova College (MBO-techniek) en medewerkers van Alliander bouwen ze mee aan een tijdelijk miniwindmolenpark in The Valley in Hoofddorp.

Tea Bag Index

Doe met de klas mee aan dit bodemonderzoek van de Universiteit Utrecht. Twee theezakjes, een schepje en drie maanden tijd, meer heb je niet nodig.

Schooldakrevolutie

Steun de Schooldakrevolutie in haar doelstelling dat in 2020 minimaal 50% van alle geschikte schooldaken van zonnepanelen zijn voorzien.

GreenDeal scholen

Er is weer subsidie beschikbaar, die schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs helpt bij het verduurzamen van schoolgebouwen.

Handboek voor wildplukkertjes

Niets te beleven in de herfst? Trek eropuit met het Handboek voor wildplukkertjes, en maak dennennaaldenthee, een weerstation of notenbootje.

Onderzoekend tuinieren

In het lespakket Onderzoekend tuinieren gaan leerlingen van groep 5 en 6 zelf aan de slag in de tuin, maar leren onderweg nog veel meer over de natuur.

Nationale Vogelweek 2017

Ga van 6 t/m 14 mei 2017 is de Nationale Vogelweek. Doe mee en/of organiseer een activiteit.

Week van ons Water

Overal in Nederland kun je dingen doen en meer te weten komen over water. Bijvoorbeeld bij de rioolwaterzuivering of bij watermusea.

jun

Modderdag 2017

Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. In 2016 deden 125.000 kinderen van 3000 locaties mee.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt zoek je naar lessen, activiteiten en locaties bij jou in de buurt. Selecteer op onderwijsniveau, thema, werkvorm en/of postcode.