Organisaties

Studentennetwerk Morgen

Morgen is het netwerk van lokale studentenorganisaties en een landelijke vrijwilligersorganisatie. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied.

Print

Het Groene Brein

Het Groene Brein is een netwerk van wetenschappers verbonden aan universiteiten en hogescholen. Samen kennis ontwikkelen zij kennis voor de nieuwe economie. Samen met bedrijven en andere partijen worden duurzame verdienmodellen ontwikkeld.

SustainableMotion

SustainableMotion brengt jongeren in beweging door projecten en evenementen te organiseren en een overzicht te geven van opleidingen, stages en banen op het gebied van duurzaamheid. Met een netwerk van meer dan 80 academische opleidingen en duizenden studenten en starters met kennis van duurzaamheid is er een enorm potentieel om de vragen van de toekomst aan te pakken.

sustainable-motion

Duurzame Student

Duurzamestudent.nl is hét online platform voor en door studenten. Met een enthousiast team van vrijwillige redacteurs laten we zien dat het geitenwollensokken-imago van duurzaamheid niet terecht is. Je kunt namelijk op veel toffe en creatieve manieren duurzaam bezig zijn.

duurzame student1

Groene Generatie NL

De rol van Groene Generatie NL is het ondersteunen van duurzame onderwijs initiatieven. Bijvoorbeeld door het maken van de Duurzaam Onderwijs Gids.

logogroenegeneratie

SURF en duurzaamheid

SURF en duurzaamheid geeft adviezen en organiseert activiteiten om groene ICT een plek te geven in de organisatie. Jaarlijks wordt een Symposium Groene ICT en Duurzaamheid georganiseerd.

surfnet

Duurzame initiatieven

VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

Tien jaar geleden zond VPRO Tegenlicht ‘Afval is Voedsel’ uit. Voor veel mensen het startsein om op een nieuwe manier naar duurzaamheid en economie te kijken. Hoe staat het er na 10 jaar voor met duurzaamheid. De film “Groene dromen” maakt de stand van zaken op.

Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.

De Jonge Klimaatbeweging

Op 31 oktober was de officiële oprichting van de Jonge Klimaatbeweging. Wilmine van Den Bosch is de eerste voorzitter van de nieuwe stichting die als koepel de lobby voor een beter beleid ter hand gaat nemen. De JKB vindt haar oorsprong in een groep van 23 jongerenorganisaties die onder dezelfde naam in aanloop van de Klimaattop in Parijs voor het eerst een gezamenlijk manifest over klimaat presenteerde.

jonge-klimaatbeweging

Volta, inspirerende video’s

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.

In 5 stappen energiebewust

In 5 stappen energiebewust ondernemen is een stappenplan van Klimaatplein. Na inventarisatie worden de mogelijke verbeteringen aangereikt en kun je aan de slag in je bedrijf.

Spring Talents

Ben jij een HBO/WO student of starter met interesse en ambitie in nieuwe business modellen, circulaire economie of duurzaamheid? En wil je aan de slag (tijdens en na je studie) bij bedrijven waar deze thema’s een belangrijke rol spelen? Dan ben jij een Spring Talent!  Vacatures, stage’s en challenges.

spring

The Green Office Movement

Het Green Office Model is een internationaal erkend model, gemaakt om studenten actief bij de duurzaamheidstransitie van hun onderwijsinstelling te betrekken. Ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht en toegepast op een groot aantal universiteiten. Zie het overzicht.

Vergroening van ICT

SURF verzamelt voorbeelden en best practices van instellingen die duurzaamheid toepassen in onderwijs, onderzoek en organisatie.

groene-ict-en-duurzaamheid

Agenda

29
apr

People’s Climate March Amsterdam

Kom op 29 april naar Amsterdam voor de People’s Climate March. Met duizenden mensen roepen we het aankomende kabinet op om voor ambitieus klimaatbeleid te kiezen. Verzamelen op het Museumplein om 15.00 uur. Tegelijkertijd zijn er marsen in onder andere New York, Londen en Berlijn.

13
mei

Slotdebat It’s the food, my friend!

Nederland gidsland in de transitie van voedselsystemen? En ‘gidsen’ we in de juiste richting? Kan de landbouw bijdragen aan bodemherstel en klimaat door CO2 als organische stof in de bodem op te slaan? Alweer het slotdebat in de serie landbouw- en voedseldialogen in de Rode Hoed onder de titel It’s the food, my friend! Overzicht van alle debatten, ook van voorgaande jaren.

19
mei

Uitreiking SustainaBul in Amsterdam

Op de Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs(NDDHO17). De dag richt zich op de versterking van duurzaamheid in onderwijs, en onderzoek en bedrijfsvoering, en het uitwisselen van nieuwe ontwikkelingen, ervaringen en good practices met dit jaar als thema: ‘Connecting Changemakers’.

9
juni

Wie worden de 100 duurzaamsten?

Elk jaar kiest een jury de honderd meest inspirerende jonge en duurzame koplopers van Nederland. Op 9 juni is de bekendmaking hiervan bij Circular Expo in Hoofddorp.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Aanmelden

Studie

MicroMaster Biobased Science

De MicroMaster Biobased Science for Sustainability bestaat uit 5 vakken en een project met een examen. Een MicroMaster is modulair, online en in eigen tempo te volgen, en heeft dezelfde waarde als vakken die op Wageningen Campus worden gegeven omdat er ook studiepunten aan toegekend worden (24 ECTS).

biobasedmaster

Biobased Economy

Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.

Doorbraak van duurzaam

VPRO Tegenlicht documentaire over de doorbraak van duurzame energie.

Nieuwe Business Modellen

Nieuwe Business modellen legt via diverse activiteiten verbindingen tussen nieuwe en innovatieve denkbeelden rond duurzaamheid en de praktijk. Een uigebreide Database Nieuwe Business Modellen geeft een overzicht van de mogelijkheden en inititatieven.

Uitslag Sustainabul 2016

Universiteit Wageningen en de Technische Universiteit Eindhoven zijn de duurzaamste hoger onderwijsinstellingen van Nederland. Dat werd bekend bij de uitreiking van de SustainaBul. De uitreiking vond plaats op 20 mei tijdens de Nationale Dag voor Duurzaamheid. Alle presentaties en foto’s van deze dag staan hier online.

Sustainabul-2016-uitslag