Organisaties

Studentennetwerk Morgen

Morgen is het netwerk van lokale studentenorganisaties en een landelijke vrijwilligersorganisatie. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied.

Print

Het Groene Brein

Het Groene Brein is een netwerk van wetenschappers verbonden aan universiteiten en hogescholen. Samen kennis ontwikkelen zij kennis voor de nieuwe economie. Samen met bedrijven en andere partijen worden duurzame verdienmodellen ontwikkeld.

Katapult

Katapult is ontstaan als netwerk van Centres voor innovatief vakmanschap (mbo) en Centres of expertise (hbo). Inmiddels zijn er 149 centra gestart. Een centrum is een actiegerichte samenwerkingsverband waarin bedrijven en onderwijsinstellingen en overheden samen innoveren, experimenteren en investeren. En dat gericht op het realiseren van toekomstbestendig beroepsonderwijs en het innoveren van de beroepspraktijk.

SustainableMotion

SustainableMotion brengt jongeren in beweging door projecten en evenementen te organiseren en een overzicht te geven van opleidingen, stages en banen op het gebied van duurzaamheid. Met een netwerk van meer dan 80 academische opleidingen en duizenden studenten en starters met kennis van duurzaamheid is er een enorm potentieel om de vragen van de toekomst aan te pakken.

sustainable-motion

Duurzame Student

Duurzamestudent.nl is hét online platform voor en door studenten. Met een enthousiast team van vrijwillige redacteurs laten we zien dat het geitenwollensokken-imago van duurzaamheid niet terecht is. Je kunt namelijk op veel toffe en creatieve manieren duurzaam bezig zijn.

duurzame student1

Groene Generatie NL

De rol van Groene Generatie NL is het ondersteunen van duurzame onderwijs initiatieven. Bijvoorbeeld door het maken van de Toekomstbehendig, een duurzame onderwijsgids.

logogroenegeneratie

SURF en duurzaamheid

SURF en duurzaamheid geeft adviezen en organiseert activiteiten om groene ICT een plek te geven in de organisatie. Jaarlijks wordt een Symposium Groene ICT en Duurzaamheid georganiseerd.

surfnet

Duurzame PABO

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van pabo’s en basisscholen. Door netwerken, projecten en kwaliteitsbevordering.

The Green Office Movement

Het Green Office Model is een internationaal erkend model, gemaakt om studenten actief bij de duurzaamheidstransitie van hun onderwijsinstelling te betrekken. Ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht en toegepast op een groot aantal universiteiten. Zie het overzicht.

Duurzame initiatieven

Sustainable Business Challenge

De inschrijving voor de Sustainable Business Challenge 2017 is geopend. Doe begin oktober relevante praktijkervaring op door actief aan de slag te gaan met duurzame businessvraagstukken van inspirerende bedrijven. Dé manier om jezelf te profileren en te ontwikkelen.
Inschrijven kan tot 28 september.

Fairtrade Hogeschool

Aeres Hogeschool Dronten heeft het predicaat Fairtrade Hogeschool ontvangen. Met een ambitieuze werkplan wil deze Hogeschool studenten blijven motiveren om met Fairtrade bewust te handelen.

Uitslag Sustainabul 2017

Universiteit Wageningen is de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Dat werd 19 mei bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, dé duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen.

sustainabul 2017

VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

Tien jaar geleden zond VPRO Tegenlicht ‘Afval is Voedsel’ uit. Voor veel mensen het startsein om op een nieuwe manier naar duurzaamheid en economie te kijken. Hoe staat het er na 10 jaar voor met duurzaamheid. De film “Groene dromen” maakt de stand van zaken op.

Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.

Spring Talents

Ben jij een HBO/WO student of starter met interesse en ambitie in nieuwe business modellen, circulaire economie of duurzaamheid? En wil je aan de slag (tijdens en na je studie) bij bedrijven waar deze thema’s een belangrijke rol spelen? Dan ben jij een Spring Talent!  Vacatures, stage’s en challenges.

spring

In 5 stappen energiebewust

In 5 stappen energiebewust ondernemen is een stappenplan van Klimaatplein. Na inventarisatie worden de mogelijke verbeteringen aangereikt en kun je aan de slag in je bedrijf.

Vergroening van ICT

SURF verzamelt voorbeelden en best practices van instellingen die duurzaamheid toepassen in onderwijs, onderzoek en organisatie.

groene-ict-en-duurzaamheid

Agenda

eind
aug

DIS 2017

De Duurzame Introductie Stunt (DIS) is een wedstrijd tussen studie- en studentenverenigingen en introweek-commissies uit diverse steden. Introductieweken strijden om de award: ‘Meest Duurzame Introductieweek’ en introductiestunts voor de ‘Meest Duurzame Introductiestunt’.

5
sept

Duurzame Dinsdag

Duurzame dinsdag valt dit jaar op 5 september. Welke duurzame ideeën komen uit de koffer?

15
sept

Keep it Clean Day in Rotterdam

Rotterdamse uitvoering van een wereldwijd initiatief waarbij inwoners van steden zich inzetten om de straten zwerfafvalvrij te maken. Vanuit de wereldwijde oproep Let’s clean up the World in just one day! Informeer bij je eigen gemeente.

17
sept

PuurFair in Amsterdam

Van biologisch eten tot elektrisch vervoer, van fair fashion tot duurzame architectuur. Een evenement met duurzame verassingen en informatieve workshops. Zie het programma.

28
sept

Business Challenge 2017

De Sustainable Business Challenge 2017 gaat starten in oktober. De duurzaamste business case competitie van Nederland. Schrijf je in voor 28 september.

10
okt

Dag van de Duurzaamheid

Samen laten we zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Dat is de inzet van al de activiteiten die ook dit jaar weer georganiseerd worden.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Aanmelden

Studie

MicroMaster Biobased Science

De MicroMaster Biobased Science for Sustainability bestaat uit 5 vakken en een project met een examen. Een MicroMaster is modulair, online en in eigen tempo te volgen, en heeft dezelfde waarde als vakken die op Wageningen Campus worden gegeven omdat er ook studiepunten aan toegekend worden (24 ECTS).

biobasedmaster

Biobased Economy

Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.

Doorbraak van duurzaam

VPRO Tegenlicht documentaire over de doorbraak van duurzame energie.

Volta, inspirerende video’s

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.

Nieuwe Business Modellen

Nieuwe Business modellen legt via diverse activiteiten verbindingen tussen nieuwe en innovatieve denkbeelden rond duurzaamheid en de praktijk. Een uigebreide Database Nieuwe Business Modellen geeft een overzicht van de mogelijkheden en inititatieven.