Organisaties

Studentennetwerk Morgen

Morgen is het netwerk van lokale studentenorganisaties en een landelijke vrijwilligersorganisatie. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied.

Print

Het Groene Brein

Het Groene Brein is een netwerk van wetenschappers verbonden aan universiteiten en hogescholen. Samen kennis ontwikkelen zij kennis voor de nieuwe economie. Samen met bedrijven en andere partijen worden duurzame verdienmodellen ontwikkeld.

SustainableMotion

SustainableMotion brengt jongeren in beweging door projecten en evenementen te organiseren en een overzicht te geven van opleidingen, stages en banen op het gebied van duurzaamheid. Met een netwerk van meer dan 80 academische opleidingen en duizenden studenten en starters met kennis van duurzaamheid is er een enorm potentieel om de vragen van de toekomst aan te pakken.

sustainable-motion

Duurzame Student

Duurzamestudent.nl is hét online platform voor en door studenten. Met een enthousiast team van vrijwillige redacteurs laten we zien dat het geitenwollensokken-imago van duurzaamheid niet terecht is. Je kunt namelijk op veel toffe en creatieve manieren duurzaam bezig zijn.

duurzame student1

Groene Generatie NL

De rol van Groene Generatie NL is het ondersteunen van duurzame onderwijs initiatieven. Bijvoorbeeld door het maken van de Duurzaam Onderwijs Gids.

logogroenegeneratie

SURF en duurzaamheid

SURF en duurzaamheid geeft adviezen en organiseert activiteiten om groene ICT een plek te geven in de organisatie. Jaarlijks wordt een Symposium Groene ICT en Duurzaamheid georganiseerd.

surfnet

Duurzame PABO

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van pabo’s en basisscholen. Door netwerken, projecten en kwaliteitsbevordering.

Spring Talents

Ben jij een HBO/WO student of starter met interesse en ambitie in nieuwe business modellen, circulaire economie of duurzaamheid? En wil je aan de slag (tijdens en na je studie) bij bedrijven waar deze thema’s een belangrijke rol spelen? Dan ben jij een Spring Talent!  Vacatures, stage’s en challenges.

spring

The Green Office Movement

Het Green Office Model is een internationaal erkend model, gemaakt om studenten actief bij de duurzaamheidstransitie van hun onderwijsinstelling te betrekken. Ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht en toegepast op een groot aantal universiteiten. Zie het overzicht.

Duurzame initiatieven

Fairtrade Hogeschool

Aeres Hogeschool Dronten heeft het predicaat Fairtrade Hogeschool ontvangen. Met een ambitieuze werkplan wil deze Hogeschool studenten blijven motiveren om met Fairtrade bewust te handelen.

Uitslag Sustainabul 2017

Universiteit Wageningen is de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Dat werd 19 mei bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, dé duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen.

sustainabul 2017

VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

Tien jaar geleden zond VPRO Tegenlicht ‘Afval is Voedsel’ uit. Voor veel mensen het startsein om op een nieuwe manier naar duurzaamheid en economie te kijken. Hoe staat het er na 10 jaar voor met duurzaamheid. De film “Groene dromen” maakt de stand van zaken op.

Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.

De Jonge Klimaatbeweging

Op 31 oktober was de officiële oprichting van de Jonge Klimaatbeweging. Wilmine van Den Bosch is de eerste voorzitter van de nieuwe stichting die als koepel de lobby voor een beter beleid ter hand gaat nemen. De JKB vindt haar oorsprong in een groep van 23 jongerenorganisaties die onder dezelfde naam in aanloop van de Klimaattop in Parijs voor het eerst een gezamenlijk manifest over klimaat presenteerde.

jonge-klimaatbeweging

In 5 stappen energiebewust

In 5 stappen energiebewust ondernemen is een stappenplan van Klimaatplein. Na inventarisatie worden de mogelijke verbeteringen aangereikt en kun je aan de slag in je bedrijf.

Vergroening van ICT

SURF verzamelt voorbeelden en best practices van instellingen die duurzaamheid toepassen in onderwijs, onderzoek en organisatie.

groene-ict-en-duurzaamheid

Agenda

eind
aug

DIS 2017

De Duurzame Introductie Stunt (DIS) is een wedstrijd tussen studie- en studentenverenigingen en introweek-commissies uit diverse steden. Introductieweken strijden om de award: ‘Meest Duurzame Introductieweek’ en introductiestunts voor de ‘Meest Duurzame Introductiestunt’.

5
sept

Duurzame Dinsdag

Duurzame dinsdag is dit jaar op 5 september. Welke duurzame ideeën komen dit jaar uit de koffer?

10
okt

Dag van de Duurzaamheid

Samen laten we zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Dat is de inzet van al de activiteiten die ook dit jaar weer georganiseerd worden.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Aanmelden

Studie

MicroMaster Biobased Science

De MicroMaster Biobased Science for Sustainability bestaat uit 5 vakken en een project met een examen. Een MicroMaster is modulair, online en in eigen tempo te volgen, en heeft dezelfde waarde als vakken die op Wageningen Campus worden gegeven omdat er ook studiepunten aan toegekend worden (24 ECTS).

biobasedmaster

Biobased Economy

Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.

Doorbraak van duurzaam

VPRO Tegenlicht documentaire over de doorbraak van duurzame energie.

Volta, inspirerende video’s

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.

Nieuwe Business Modellen

Nieuwe Business modellen legt via diverse activiteiten verbindingen tussen nieuwe en innovatieve denkbeelden rond duurzaamheid en de praktijk. Een uigebreide Database Nieuwe Business Modellen geeft een overzicht van de mogelijkheden en inititatieven.