Organisaties

Duurzaam MBO

Duurzaam MBO is het netwerk voor docenten uit mbo-instellingen rondom duurzaamheid. Met een website gevuld met lesmateriaal, zoals het keuzedeel duurzaamheid in beroep en jaarlijkse netwerkbijeenkomsten worden docenten ondersteunt in het geven van duurzaam onderwijs.

duurzaammbo

Groene Brein Roots

Het Groene Brein Roots is een netwerk van ruim 80 ambassadeurs uit het beroepsonderwijs en bedrijven. Doel is de nieuwe economie in het mbo-onderwijs in te bedden en vernieuwing in het onderwijs aan te jagen, door samenwerking tussen bedrijven en mbo’ers te stimuleren.
logoroots

Katapult

Katapult is ontstaan als netwerk van Centra voor innovatief vakmanschap (mbo) en Centra of expertise (hbo). Inmiddels zijn er 149 centra gestart. Een centrum is een actiegerichte samenwerkingsverband waarin bedrijven en onderwijsinstellingen en overheden samen innoveren, experimenteren en investeren. Gericht op een toekomstbestendig beroepsonderwijs en het innoveren van de beroepspraktijk.

Netwerk Groene Groei

De groene opleidingen werken samen binnen het netwerk groene groei met tal van activiteiten om de opleidingen te vergroenen en studenten voor te bereiden op een bijdrage aan groene groei en een duurzame wereld.

groenonderwijs

Eco-Schools

Met het internationale keurmerk, de Groene Vlag, kun je je school profileren als duurzame onderwijsinstelling. Overzicht van de MBO’s die in een certificeringstraject zitten.

ecoschool

Natuur & Milieu

Aan de slag met ambitieuze oplossingen voor een duurzamere wereld. Dat is waar het bij Natuur & Milieu om draait.

natuurenmilieu

Nudge

Nudge is een bedrijf met een missie: blijvende gedragsveranderingen realiseren bij individuen en organisaties op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Dat doen ze door projecten en campagnes die op prikkelende wijze ander gedrag stimuleren.

nudge_diverse kleuren

Urgenda

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken.

urgenda

OndernemendGroen

Ondernemend Groen bundelt de inzet van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid en groen ondernemen. Bekijk de Green Deals, overeenkomsten tussen de overheid en bedrijven.

ondernemendgroen-logo-4

Centrum Duurzaam bij ROC

ROC Friese Poort beschikt over een Centrum Duurzaam in Leeuwarden. In dit kenniscentrum voor duurzame technieken werken studenten samen met vakmensen in de technische sector met de nieuwste duurzame toepassingen en vergroten op deze manier hun praktijkkennis.

Good practices

Samenwerkende netwerken MBO

Om het beroepsonderwijs in Nederland verder te verduurzamen, verenigen Duurzaam MBO, Het Groene Brein Roots, Katapult, Groene Groei en de coöperatie Leren voor Morgen zich in een gezamenlijk netwerk. Zie het persverslag. In dit nieuwe netwerk werken docenten en ondernemers samen aan duurzaam beroepsonderwijs. Niet door beleidsstukken te maken of te praten, maar door gezamenlijk op basis van vragen concreet aan de slag te gaan.

Duurzaamheid in het beroep

Binnen de nieuwe kwalificatiestructuur gaat gewerkt worden met keuzedelen. Hoe gaat het keuzedeel duurzaamheid in het beroep er uitzien? Bekijk de online uitgewerkte cursus voor dit keuzedeel. Hieronder het onderdeel “planet: problemen en oplossingen”.

IVN Jongeren Adviesbureau

In het IVN Jongeren Adviesbureau voor het VO en het MBO gaan leerlingen aan de hand van actieve werkvormen en projecten aan de slag met vragen van organisaties en bedrijven. Een échte opdracht van een échte opdrachtgever.

Het Groene Kompas

Het Groene Kompas helpt docententeams om met elkaar in gesprek te gaan over duurzame ontwikkeling. Dit instrument geeft inzicht in hoeverre duurzaamheid al geïntegreerd is in de opleidingen én wat men kan doen om het sterker te maken.

Gezond Schoolplein op het MBO?

ROC A12 is één van de drie MBO’s die afgelopen jaren een Gezond Schoolplein ontwikkelde. Samen met studenten en docenten ontwikkelden ze een plein waarop veel ruimte is om te chillen, bewegen én om les te krijgen.

Laat maar Waaien!

Leren over windenergie in relatie tot de kringloopeconomie. Groep 8 leerlingen gaan samen met studenten van het Nova College (MBO-techniek) en medewerkers van Alliander een tijdelijk miniwindmolenpark bouwen in The Valley in Hoofddorp. Van 27 februari tot en met 9 maart.

Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.

Volta, inspirerende video’s

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.

Voordewereldvanmorgen

Slimme ideeën voor een betere wereld realiseer je op het platform van VDWVM. Dagelijks vind je er nieuwe projecten en inspirerende blogs. Heb je zelf een slim idee? Lanceer het op VDWVM en geef het een vliegende start. Er staat een netwerk klaar om je te helpen met kennis, tijd, geld, training en publiciteit.

DuurzaamDoor Finding Roots

Veertien jongeren zijn inmiddels aan de slag als ambassadeurs voor een duurzame economie. De jongeren nemen deel aan Finding ROOTS,  een leiderschapsprogramma om competenties te ontwikkelen die horen bij een ‘changemaker’.

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt zoek je naar leermaterialen voor duurzaam leren en good practices als inspiratiebron. Selecteer op niveau, studierichting en thema.

Zoek in GroenGelinkt MBO

Agenda

5
sept

Duurzame Dinsdag

Duurzame dinsdag valt dit jaar op 5 september. Welke duurzame ideeën komen uit de koffer?

15
sept

Keep it Clean Day in Rotterdam

Rotterdamse uitvoering van een wereldwijd initiatief waarbij inwoners van steden zich inzetten om de straten zwerfafvalvrij te maken. Vanuit de wereldwijde oproep Let’s clean up the World in just one day! Informeer bij je eigen gemeente.

17
sept

PuurFair in Amsterdam

Van biologisch eten tot elektrisch vervoer, van fair fashion tot duurzame architectuur. Een evenement met duurzame verassingen en informatieve workshops. Zie het programma.

22
sept

Conferentie Kind & Natuur

De negende Kind & Natuur conferentie heeft als thema ‘Van Bodem tot Bord’ en vindt plaats in het Kloosterhotel in Amersfoort. Meld je aan.

10
okt

Dag van de Duurzaamheid

Samen laten we zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Dat is de inzet van al de activiteiten die ook dit jaar weer georganiseerd worden.

11
okt

Kennisdag Eco-Schools

Voor alle Eco-teams (leerlingen en docenten) van VO-scholen en MBO-scholen. De kennisdag is bedoeld om kennis op te doen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. De ontmoeting is bij Helicon VMBO Den Bosch.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Aanmelden

Lesmateriaal

Duurzaam MBO

mbolesmateriaalZoek in de site duurzaammbo naar lesmateriaal, ingedeeld in Groen en Welzijn, Techniek en Handel

Duurzame leerarrangementen

mbolesmateriaalZoek binnen de collectie duurzame school MBO in Wikiwijs naar praktische leerarrangementen.

Groene leerarrangementen

groene arrangementenSamenwerking tussen docenten in het groene onderwijs heeft geleid tot een verzameling van meer dan 300 leerarrangementen in Wikiwijs.

Duurzaam en gezond eten

Gezonde studenten presteren beter! Een Gezonde School draagt bij dat studenten en medewerkers lekker in hun vel zitten. Zie het lesprogramma Vitaal MBO van het Voedingscentrum. Of het nieuwe initiatief rond Jong Leren Eten.

Consumer Classroom

Consumer Classroom is een online platform voor leerkrachten over consumenteneducatie. Een bibliotheek met bronnen, een lessenmaker om je lessen te arrangeren en tools voor internationale samenwerkingsprojecten.

Wat voor type eter ben jij?

Met de FoodProfiler app krijg je inzicht in jouw voedingspatroon zonder een uitgebreid eetdagboek bij te houden. Je krijgt 1 keer per dag een reminder om in te vullen wat je hebt gegeten. Zo creëer je een beeld van jouw voedingspatroon en alle gebruikers samen van het Nederlandse voedingspatroon.

Zakendoen in de Nieuwe Economie

NextGen geeft de generatie van morgen handvatten om vanuit hun beroepspraktijk invulling te geven aan de nieuwe economie. Een lespakket met opdrachten, inspiraties en video’s. Geschikt voor alle studierichtingen.

Biobased Economy

Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.