Organisaties

Duurzaam MBO

Duurzaam MBO ondersteunt ROC’s en AOC’s zodat deze instellingen duurzame ontwikkeling opnemen in de visie, missie, het onderwijs en de bedrijfsvoering.

duurzaammbo

Netwerk Groene Groei

De groene opleidingen werken samen binnen het netwerk groene groei met tal van activiteiten om de opleidingen te vergroenen en studenten voor te bereiden op een bijdrage aan groene groei en een duurzame wereld.

groenonderwijs

ROOTS

ROOTS, onderdeel van Het Groene Brein brengt bedrijven en het beroepsonderwijs bij elkaar om samen te werken in projecten rondom duurzame ontwikkeling en circulaire economie.

logoroots

Eco-Schools

Met het internationale keurmerk, de Groene Vlag, kun je je school profileren als duurzame onderwijsinstelling. Overzicht van de MBO’s die in een certificeringstraject zitten.

ecoschool

Natuur & Milieu

Aan de slag met ambitieuze oplossingen voor een duurzamere wereld. Dat is waar het bij Natuur & Milieu om draait.

natuurenmilieu

Nudge

Nudge is een bedrijf met een missie: blijvende gedragsveranderingen realiseren bij individuen en organisaties op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Dat doen ze door projecten en campagnes die op prikkelende wijze ander gedrag stimuleren.

nudge_diverse kleuren

Urgenda

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken.

urgenda

OndernemendGroen

Ondernemend Groen bundelt de inzet van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid en groen ondernemen. Bekijk de Green Deals, overeenkomsten tussen de overheid en bedrijven.

ondernemendgroen-logo-4

EBBEY-project

In het project Ebbey zijn leermiddelen over Biobased Economy bijeengebracht die de Europese partners hebben gemaakt. De leermiddelen zijn geschikt voor mbo in én buiten het klaslokaal.

Centrum Duurzaam bij ROC

ROC Friese Poort beschikt over een Centrum Duurzaam in Leeuwarden. In dit kenniscentrum voor duurzame technieken werken studenten samen met vakmensen in de technische sector met de nieuwste duurzame toepassingen en vergroten op deze manier hun praktijkkennis.

Good practices

Het Groene Kompas

Het Groene Kompas helpt docententeams om met elkaar in gesprek te gaan over duurzame ontwikkeling. Dit instrument geeft inzicht in hoeverre duurzaamheid al geïntegreerd is in de opleidingen én wat men kan doen om het sterker te maken.

Gezond Schoolplein op het MBO?

ROC A12 is één van de drie MBO’s die afgelopen jaren een Gezond Schoolplein ontwikkelde. Samen met studenten en docenten ontwikkelden ze een plein waarop veel ruimte is om te chillen, bewegen én om les te krijgen.

Laat maar Waaien!

Leren over windenergie in relatie tot de kringloopeconomie. Groep 8 leerlingen gaan samen met studenten van het Nova College (MBO-techniek) en medewerkers van Alliander een tijdelijk miniwindmolenpark bouwen in The Valley in Hoofddorp. Van 27 februari tot en met 9 maart.

Duurzaamheid in het beroep

Binnen de nieuwe kwalificatiestructuur gaat gewerkt worden met keuzedelen. Hoe gaat het keuzedeel duurzaamheid in het beroep er uitzien? Bekijk de online uitgewerkte cursus voor dit keuzedeel. Hieronder het onderdeel “people problemen en oplossingen”.

Energie uit het riool

Afvalwater en rioolwater bevat stoffen die gebruikt kunnen worden in een biobased economy. Het bevat veel termische energie dat benut zou kunnen worden. Meer video’s over biobased-toepassingen op het videokanaal van Centre of Expertise Biobased Economy

Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.

Volta, inspirerende video’s

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.

Voordewereldvanmorgen

Slimme ideeën voor een betere wereld realiseer je op het platform van VDWVM. Dagelijks vind je er nieuwe projecten en inspirerende blogs. Heb je zelf een slim idee? Lanceer het op VDWVM en geef het een vliegende start. Er staat een netwerk klaar om je te helpen met kennis, tijd, geld, training en publiciteit.

DuurzaamDoor Finding Roots

Veertien jongeren zijn inmiddels aan de slag als ambassadeurs voor een duurzame economie. De jongeren nemen deel aan Finding ROOTS,  een leiderschapsprogramma om competenties te ontwikkelen die horen bij een ‘changemaker’.

Agenda

29
apr

People’s Climate March Amsterdam

Kom op 29 april naar Amsterdam voor de People’s Climate March. Met duizenden mensen roepen we het aankomende kabinet op om voor ambitieus klimaatbeleid te kiezen. Verzamelen op het Museumplein om 15.00 uur. Tegelijkertijd zijn er marsen in onder andere New York, Londen en Berlijn.

13
mei

It’s the food, my friend!

Nederland gidsland in de transitie van voedselsystemen? En ‘gidsen’ we in de juiste richting? Kan de landbouw bijdragen aan bodemherstel en klimaat door CO2 als organische stof in de bodem op te slaan? Alweer het slotdebat in de serie landbouw- en voedseldialogen in de Rode Hoed onder de titel It’s the food, my friend! Overzicht van alle debatten, ook van voorgaande jaren.

23
mei

Watereducatiedag

Dit jaar de thema’s klimaatadaptatie, de verbinding tussen water en duurzaamheid, samenwerking en financiering van educatieprogramma’s. Deze dag wordt georganiseerd door het Watereducatie Platform.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Aanmelden

Lesmateriaal

Duurzaam MBO

mbolesmateriaalZoek in de site duurzaammbo naar lesmateriaal, ingedeeld in Groen en Welzijn, Techniek en Handel

Duurzame leerarrangementen

mbolesmateriaalZoek binnen de collectie duurzame school MBO in Wikiwijs naar praktische leerarrangementen.

Groene leerarrangementen

groene arrangementenSamenwerking tussen docenten in het groene onderwijs heeft geleid tot een verzameling van meer dan 300 leerarrangementen in Wikiwijs.

Duurzaam en gezond eten

Gezonde studenten presteren beter! Een Gezonde School draagt bij dat studenten en medewerkers lekker in hun vel zitten. Zie het lesprogramma Vitaal MBO van het Voedingscentrum. Of het nieuwe initiatief rond Jong Leren Eten.

Consumer Classroom

Consumer Classroom is een online platform voor leerkrachten over consumenteneducatie. Een bibliotheek met bronnen, een lessenmaker om je lessen te arrangeren en tools voor internationale samenwerkingsprojecten.

Wat voor type eter ben jij?

Met de FoodProfiler app krijg je inzicht in jouw voedingspatroon zonder een uitgebreid eetdagboek bij te houden. Je krijgt 1 keer per dag een reminder om in te vullen wat je hebt gegeten. Zo creëer je een beeld van jouw voedingspatroon en alle gebruikers samen van het Nederlandse voedingspatroon.

Zakendoen in de Nieuwe Economie

NextGen geeft de generatie van morgen handvatten om vanuit hun beroepspraktijk invulling te geven aan de nieuwe economie. Een lespakket met opdrachten, inspiraties en video’s. Geschikt voor alle studierichtingen.

Biobased Economy

Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.