Organisaties

Duurzaam MBO

Duurzaam MBO ondersteunt ROC’s en AOC’s zodat deze instellingen duurzame ontwikkeling opnemen in de visie, missie, het onderwijs en de bedrijfsvoering.

duurzaammbo

ROOTS

ROOTS, onderdeel van Het Groene Brein brengt bedrijven en het beroepsonderwijs bij elkaar om samen te werken in projecten rondom duurzame ontwikkeling en circulaire economie.

logoroots

Eco-Schools

Met het internationale keurmerk, de Groene Vlag, kun je je school profileren als duurzame onderwijsinstelling. Overzicht van de MBO’s die in een certificeringstraject zitten.

ecoschool

Voorop in de Vergroening

De groene opleidingen werken samen binnen de beweging  “Voorop in de vergroening” met tal van activiteiten om de opleidingen te vergroenen en de leerlingen voor te bereiden voor een groene economie.

voorop-in-de-vergroening

Natuur & Milieu

Aan de slag met ambitieuze oplossingen voor een duurzamere wereld. Dat is waar het bij Natuur & Milieu om draait.

natuurenmilieu

Nudge

Nudge is een bedrijf met een missie: blijvende gedragsveranderingen realiseren bij individuen en organisaties op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Dat doen ze door projecten en campagnes die op prikkelende wijze ander gedrag stimuleren.

nudge_diverse kleuren

Urgenda

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken.

urgenda

OndernemendGroen

Ondernemend Groen bundelt de inzet van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid en groen ondernemen. Bekijk de Green Deals, overeenkomsten tussen de overheid en bedrijven.

ondernemendgroen-logo-4

EBBEY-project

In het project Ebbey zijn leermiddelen over Biobased Economy bijeengebracht die de Europese partners hebben gemaakt. De leermiddelen zijn geschikt voor mbo in én buiten het klaslokaal.

Centrum Duurzaam bij ROC

ROC Friese Poort beschikt over een Centrum Duurzaam in Leeuwarden. In dit kenniscentrum voor duurzame technieken werken studenten samen met vakmensen in de technische sector met de nieuwste duurzame toepassingen en vergroten op deze manier hun praktijkkennis.

Good practices

Laat maar Waaien!

Leren over windenergie in relatie tot de kringloopeconomie. Groep 8 leerlingen gaan samen met studenten van het Nova College (MBO-techniek) en medewerkers van Alliander een tijdelijk miniwindmolenpark bouwen in The Valley in Hoofddorp. Van 27 februari tot en met 9 maart.

Duurzaamheid in het beroep

Binnen de nieuwe kwalificatiestructuur gaat gewerkt worden met keuzedelen. Hoe gaat het keuzedeel duurzaamheid in het beroep er uitzien? Bekijk de online uitgewerkte cursus voor dit keuzedeel. Hieronder het onderdeel “people problemen en oplossingen”.

Energie uit het riool

Afvalwater en rioolwater bevat stoffen die gebruikt kunnen worden in een biobased economy. Het bevat veel termische energie dat benut zou kunnen worden. Meer video’s over biobased-toepassingen op het videokanaal van Centre of Expertise Biobased Economy

Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.

Volta, inspirerende video’s

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.

Voordewereldvanmorgen

Slimme ideeën voor een betere wereld realiseer je op het platform van VDWVM. Dagelijks vind je er nieuwe projecten en inspirerende blogs. Heb je zelf een slim idee? Lanceer het op VDWVM en geef het een vliegende start. Er staat een netwerk klaar om je te helpen met kennis, tijd, geld, training en publiciteit.

Jonge duurzame leiders

Veertien jongeren zijn inmiddels aan de slag als ambassadeurs voor een duurzame economie. De jongeren nemen deel aan Finding ROOTS,  een leiderschapsprogramma om competenties te ontwikkelen die horen bij een ‘changemaker’.

Gewoon Doen!

De schoolkantine gezonder maken, verbeteren van de waterkwaliteit rond de school of duurzaam planten kweken in de school. Gebruik de (school)omgeving als katalysator bij duurzaam leren. Deze conclusie staat in het praktijkgerichte onderzoek naar een didactische aanpak van duurzaam leren. Een handleiding en brochure met leeractiviteiten kun je downloaden.

lvdo

Agenda

16-24
jan

Week van de Circulaire Economie

Van maandag 16 januari tot en met dinsdag 24 januari 2017 vindt dit voor de tweede keer plaats. Koplopers organiseren overal in Nederland bijeenkomsten om ondernemers te inspireren, te informeren en vooral concrete handvatten te bieden om circulaire principes in hun eigen business toe te passen.

10
febr

Warmetruiendag

Start je eigen energiebesparingsactie! Zie wat er allemaal al bedacht is.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Aanmelden

Lesmateriaal

Duurzaam MBO

mbolesmateriaalZoek in de site duurzaammbo naar lesmateriaal, ingedeeld in Groen en Welzijn, Techniek en Handel

Duurzame leerarrangementen

mbolesmateriaalZoek binnen de collectie duurzame school MBO in Wikiwijs naar praktische leerarrangementen.

Groene leerarrangementen

groene arrangementenSamenwerking tussen docenten in het groene onderwijs heeft geleid tot een verzameling van meer dan 300 leerarrangementen in Wikiwijs.

Duurzaam en gezond eten

Gezonde studenten presteren beter! Een Gezonde School draagt bij dat studenten en medewerkers lekker in hun vel zitten. Zie het lesprogramma Vitaal MBO van het Voedingscentrum. Of het nieuwe initiatief rond Jong Leren Eten.

Consumer Classroom

Consumer Classroom is een online platform voor leerkrachten over consumenteneducatie. Een bibliotheek met bronnen, een lessenmaker om je lessen te arrangeren en tools voor internationale samenwerkingsprojecten.

Wat voor type eter ben jij?

Met de FoodProfiler app krijg je inzicht in jouw voedingspatroon zonder een uitgebreid eetdagboek bij te houden. Je krijgt 1 keer per dag een reminder om in te vullen wat je hebt gegeten. Zo creëer je een beeld van jouw voedingspatroon en alle gebruikers samen van het Nederlandse voedingspatroon.

Zakendoen in de Nieuwe Economie

NextGen geeft de generatie van morgen handvatten om vanuit hun beroepspraktijk invulling te geven aan de nieuwe economie. Een lespakket met opdrachten, inspiraties en video’s. Geschikt voor alle studierichtingen.

Biobased Economy

Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.