In de klas

Biomimicry Challenge

Heb jij weleens les gehad van docenten met 8 ogen, 4 magen of zuignapjes aan hun vingers? In deze challenge zien we de natuur als leermeester, en gaan we voor onze ‘menselijke’ uitdagingen op zoek naar antwoorden bij planten en dieren. De leerlingen worden in 6 blokuren meegenomen in de wereld van biomimicry en maken een eigen ontwerp. Geschikt voor tweede klas HAVO/VWO.

biomimicry challenge

Toolkit Energie Transitie

Ga met je klas aan de slag met het thema klimaat en energie en gebruik de toolkit Energie Transitie van Greenpeace. Leerlingen nemen de maatregelen van hun gemeente kritisch onder de loep. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.

Water in extreme milieus

Een inleiding en verdieping van de rol van water in het leven van plant, mens en dier. Voor leerlingen in de onderbouw van havo/vwo.

Water_in_extreme_milieus_348x231

Energie [r]evolutie in de klas

In dit simulatiespel kijken leerlingen naar klimaatverandering vanuit de ogen van de overheid, milieuorganisatie, energiemaatschappij of consument.

Eco-logic projecten in de klas

De verbinding laat jongeren meedenken over problemen en oplossingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Eco-logic_De Verbinding-_348x231_wp

Low Car Diet

Laat leerlingen oplossingen bedenken voor duurzaam vervoer. Ter inspiratie bekijken ze de resultaten van het Low Car Diet programma van Urgenda.

De economie moet veranderen?

Bekijk de documentaire Real Value met de klas en bespreek hoe de economie kan of moet veranderen om de wereld meer duurzaam te maken.

Buiten de klas

IVN Jongeren Adviesbureau

In het IVN Jongeren Adviesbureau voor het VO en het MBO gaan leerlingen aan de hand van actieve werkvormen en projecten aan de slag met vragen van organisaties en bedrijven. Een échte opdracht van een échte opdrachtgever.

Hoog water op het schoolplein

Dit lespakket voor klas 3 havo/vwo gaat over wat er gebeurt tijdens een overstroming. Met de overstromingsrisico-atlas kunnen leerlingen zien wat er gebeurt als dijken of duinen doorbreken. Ook veldwerk op en rond de dijk maakt er deel van uit.

overstroming

GreenDeal scholen

De overheid stelt weer subsidie beschikbaar voor gezonde en duurzame schoolgebouwen. Vraag de subsidie hier aan.

green-deal-scholen-348x231

Doe mee met de schooldakrevolutie

Zorgt jouw school ervoor dat in 2050 meer dan 50% van alle scholen zonnepanelen op het dak hebben? Doe mee met de schooldakrevolutie.

schooldakrevolutie_348x231

De schijf van vijf

Er wordt veel gevlogd over gezonde en duurzame voeding. Er wordt hierover ook veel onzin verkocht. Bekijk ZML waarin Arjen Lubach de vloer aanveegt met dieëtgoeroe’s.

Nieuwe smartphone-standaard?

Bespreek met de klas welke verhalen er schuilgaan achter smartphones en hoe ze duurzamer geproduceerd kunnen worden. Het project Fairphone is zo’n voorbeeld.

Google science fair oplossingen

De oceaan wordt steeds zuurder, wat gevaarlijk is voor schelpdieren. De 13-jarige Isabella O’Brien bracht een oplossing. Volg nieuwe ideeën op de voet. 11 augustus zijn de finalisten bekend.

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt zoek je naar lessen, activiteiten en locaties bij jou in de buurt. Selecteer op niveau, thema, werkvorm en/of postcode.

Zoek in GroenGelinkt VO

sept

Duurzame Dinsdag

Duurzame dinsdag is dit jaar op 5 september. Welke duurzame ideeën komen dit jaar uit de koffer?

sept

Conferentie Kind & Natuur

De negende Kind & Natuur conferentie heeft als thema ‘Van Bodem tot Bord’ en vindt plaats in het Kloosterhotel in Amersfoort. Meld je aan.

Dag van de Duurzaamheid

Samen laten we zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Dat is de inzet van al de activiteiten die ook dit jaar weer georganiseerd worden.

Kennisdag Eco-Schools

Voor alle Eco-teams (leerlingen en docenten) van VO-scholen en MBO-scholen. De kennisdag is bedoeld om kennis op te doen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. De ontmoeting is bij Helicon VMBO Den Bosch.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Lesmateriaal

Duurzame leerarrangementen

mbolesmateriaalZoek binnen de collectie duurzame school VO in Wikiwijs naar praktische leerarrangementen.