In de klas

Toolkit Energie Transitie

Ga met je klas aan de slag met het thema klimaat en energie en gebruik de toolkit Energie Transitie van Greenpeace. Leerlingen nemen de maatregelen van hun gemeente kritisch onder de loep. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.

Water in extreme milieus

Een inleiding en verdieping van de rol van water in het leven van plant, mens en dier. Voor leerlingen in de onderbouw van havo/vwo.

Water_in_extreme_milieus_348x231

Energie [r]evolutie in de klas

In dit simulatiespel kijken leerlingen naar klimaatverandering vanuit de ogen van de overheid, milieuorganisatie, energiemaatschappij of consument.

Eco-logic projecten in de klas

De verbinding laat jongeren meedenken over problemen en oplossingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Eco-logic_De Verbinding-_348x231_wp

Low Car Diet

Laat leerlingen oplossingen bedenken voor duurzaam vervoer. Ter inspiratie bekijken ze de resultaten van het Low Car Diet programma van Urgenda.

De economie moet veranderen?

Bekijk de documentaire Real Value met de klas en bespreek hoe de economie kan of moet veranderen om de wereld meer duurzaam te maken.

Buiten de klas

Hoog water op het schoolplein

Dit lespakket voor klas 3 havo/vwo gaat over wat er gebeurt tijdens een overstroming. Met de overstromingsrisico-atlas kunnen leerlingen zien wat er gebeurt als dijken of duinen doorbreken. Ook veldwerk op en rond de dijk maakt er deel van uit.

overstroming

GreenDeal scholen

De overheid stelt weer subsidie beschikbaar voor gezonde en duurzame schoolgebouwen. Vraag de subsidie hier aan.

green-deal-scholen-348x231

Doe mee met de schooldakrevolutie

Zorgt jouw school ervoor dat in 2050 meer dan 50% van alle scholen zonnepanelen op het dak hebben? Doe mee met de schooldakrevolutie.

schooldakrevolutie_348x231

De schijf van vijf

Er wordt veel gevlogd over gezonde en duurzame voeding. Er wordt hierover ook veel onzin verkocht. Bekijk ZML waarin Arjen Lubach de vloer aanveegt met dieëtgoeroe’s.

Nieuwe smartphone-standaard?

Bespreek met de klas welke verhalen er schuilgaan achter smartphones en hoe ze duurzamer geproduceerd kunnen worden. Het project Fairphone is zo’n voorbeeld.

Google science fair oplossingen

De oceaan wordt steeds zuurder, wat gevaarlijk is voor schelpdieren. De 13-jarige Isabella O’Brien bracht een oplossing. Volg nieuwe ideeën op de voet. 11 augustus zijn de finalisten bekend.

Wat betekent Brexit voor natuur en milieu?

Ruim veertig jaar aan onderlinge afspraken over natuur, milieu en duurzaamheid met onze buren staan op losse schroeven. Lees het artikel van Naturetoday over de gevolgen van Brexit.

Brexit gevolgen natuur en milieu_348x231_wp

Agenda

6-14
mei

Nationale Vogelweek 2017

Ga van 6 t/m 14 mei 2017 is de Nationale Vogelweek. Doe mee en/of organiseer een activiteit.

12-21
mei

Week van ons Water

Overal in Nederland kun je dingen doen en meer te weten komen over water. Bijvoorbeeld bij de rioolwaterzuivering of bij watermusea.

15-19
mei

GeoWeek

Tijdens de GeoWeek kunnen leerlingen in hun eigen omgeving kennis maken met de praktijk van geo. Professionals uit de sector organiseren een bedrijfsbezoek, veldwerk of gastles en delen zo hun expertise.

23
mei

Watereducatiedag

Dit jaar de thema’s klimaatadaptatie, de verbinding tussen water en duurzaamheid, samenwerking en financiering van educatieprogramma’s. Deze dag wordt georganiseerd door het Watereducatie Platform.

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de mogelijkheden om natuur, milieu en duurzaamheid in de les te gebruiken.
Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Aanmelden

Zee-leven

Hoe ziet het zee-leven er uit op 6 kilometer diepte? Het leven in Mariana Trench.

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt zoek je naar lessen, activiteiten en locaties bij jou in de buurt. Selecteer op onderwijsniveau, thema, werkvorm en/of postcode.